درباره ی آنوریسم مغزی چه می دانید؟ آیا می دانید به چه علت فرد دچار این بیماری می شود؟ و آیا راهی برای درمان آن وجود دارد؟ درمان آنوریسم مغزی چگونه است؟ این بیماری چه علائمی دارد؟ در این مقاله با ما همراه باشید؛ ما به تمامی این سوالات پاسخ داده ایم.
بیماری آنوریسم مغزی را بشناسید
آنوریسم مغزی عبارتست از گسترش کانونی غیر طبیعی شریانی در مغز که به خاطر ضعیف شدن لایه عضلانی داخلی (اینتیما) دیواره رگ های خونی ایجاد می شود و در محل گسترش رگ “تاولی ” ایجاد می شود که می تواند بدون هشدار نازک شده و پاره شود و منجر به خونریزی مغزی شود. خونریزی در فضای اطراف مغز را خونریزی زیر عنکبوتیه (SAH) می نامند. این نوع خونریزی می تواند منجر به سکته مغزی ، کما و یا مرگ شود.
آنوریسم ها معمولاً در قاعده مغز ، درست در داخل جمجمه ، در ناحیه ای به نام فضای ساب آراکنوئید (subarachnoid) یافت می شوند. در حقیقت ، ۹۰ درصد از SAH ها به آنوریسم مغزی پاره شده نسبت داده می شوند.
اندازه آنوریسم ها از کوچک، حدود ۱/۸ اینچ، تا تقریبا یک اینچ است. آنوریسم های بزرگ تر از یک اینچ، آنوریسم غول پیکر نامیده می شوند که خطر بالایی دارد و درمان آن ها دشوار است به این دلیل که مکانیسم های دقیق ایجاد ، رشد و پارگی آنوریسم مغزی ناشناخته است.
چه عواملی باعث ایجاد آنوریسم مغزی می شود؟
به طور کلی فاکتورهای مختلفی در ایجاد آنوریسم مغزی دخیل می باشد که مهم ترین و اصلی ترین آن ها عبارتند از :
- فشار خون بالا
- سیگار کشیدن
- عوامل مادرزادی (ژنتیکی)
- آسیب یا صدمه به عروق خونی
- عوارض برخی از انواع عفونت های خونی
بیماران مبتلا به آنوریسم درون جمجمه معمولا، یا به علت SAH ناشی از پارگی آنوریسم یا آنوریسم بدون پارگی ، که ممکن است به طور اتفاقی کشف شده یا منجر به علائم عصبی شود ، به پزشک مراجعه می کنند.
وقتی حفره ای در کیسه آنوریسم ایجاد می شود ، آنوریسم پاره می شود؛ این سوراخ می تواند کوچک باشد، و فقط مقدار کمی از خون از رگ خارج می شود ، یا بزرگ باشد ، که منجر به خونریزی شدید شود.
علائم آنوریسم مغزی چیست؟
آیا می دانید در بسیاری از مواقع تا زمانی که آنوریسم مغزی دچار پارگی نشود، علائم آن ناشناخته می ماند؟ در حقیقت آنوریسم های کوچک در حد کمتر از ۱۰ میلی متر، خطر پارگی کمتری دارد و بیشتر بیماران دچار آنوریسم مغزی کوچک هیچ علائمی ندارند.
با این وجود، گاهی اوقات ممکن است علائمی پیش از پارگی شدید، به دلیل مقدار کمی خون که از رگ نشت می کند ، رخ دهد؛ که به این حالت “خونریزی نگهبان” در مغز می گویند. این علائم عبارتند از :
علائم آنوریسم مغزی شکسته شامل موارد زیر است:
- سردرد (از علائم نادر)
- چشم درد
- تغییر در بینایی
- کاهش حرکت چشم
اولین شواهد آنوریسم مغزی اغلب خونریزی زیر عنکبوتیه (SAH) است که به دلیل پارگی آنوریسم رخ می دهد که ممکن است این علائم را داشته باشد :
- سردرد شدید
- گرفتگی گردن
- تهوع و استفراغ
- تغییرات در وضعیت روانی مانند خواب آلودگی
- درد در نواحی خاصی مانند چشم
- مردمک های گشاد
- از دست دادن هوشیاری
- از دست دادن تعادل
- حساسیت به نور
- درد پشت یا ساق پا
- کما و مرگ
در کل از آنجا که علائم آنوریسم مغزی خیلی شبیه به بیماری های دیگر می باشد، همیشه لازم است که با پزشک خود برای تشخیص مشورت کنید.
روش های تشخیص آنوریسم مغزی
پزشک می تواند با استفاده از روش های زیر توان آنوریسم مغزی را تشخیص دهد :
- آنژیوگرافی مغزی
- اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT یا CAT)
- تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)
- آنژیوگرافی رزونانس مغناطیسی (MRA)
درمان آنوریسم مغزی
به طور کلی پزشکان به سه روش آنوریسم مغزی را درمان می کنند. این سه روش عبارتند از :
- درمان بدون عمل جراحی باز
- درمان از طریق آنژیوگرافی
- درمان از طریق عمل جراحی باز
سخن پایانی
در این مقاله شما را با یکی دیگر از انواع بیماری های مرتبط با رگ های خونی در مغز به نام آنوریسم مغزی آشنا کردیم. همچنین علائم آن را ذکر نموده و گفتیم از آنجایی که علائم آن شبیه به برخی از بیماری های دیگری است، به محضی که چنین علائمی را در خود مشاهده کردید، حتما با پزشک متخصص مشورت کنید.
از همراهی همیشگی تان ممنون و سپاسگزاریم.